Избор на отоплителна система

Сигурни сме, че пред всеки един от вас е стоял въпросът какъв отоплителен метод да избере за жилището си.  Разбира се, цената изобщо не е без значение. Но също така сме сигурни, че знаете, че евтиното понякога може да ви излезе скъпо. Тази статия ще ви запознае с най-разпространените отоплителни системи, както и с тяхните основни предимства и недостатъци.
Печките от дълги години са предпочитан метод на отопление от много хора. Вариантите при тях са два – да работят с твърдо гориво или пък посредством електрическа енергия. Естествено и двата метода са доста ефикасни.
Няма как да не споменем и радиаторите, тъй като са изключително разпространена отоплителна система. По магазините повечето радиатори вече са панел и с алуминиеви глидери. Но освен безспорно добрата им работа за отопление на дома, те се превръщат и в чудесно интериорно допълнение към него, защото се предлагат в различни цветове и форми.
Задължително трябва да споменем и камините. Ако ви се е случвало да сядате пред камина в студена зимна нощ, определено не можете да отречете, че чувството наистина е доста приятно. Но пък инсталацията на всяка една камина е трудоемка и не можем да я определим в никакъв случай като евтина.
Много хора се стремят към опазване на околната среда и котлите с дървесни пелети са най-екологичната отоплителна система.
Слънчевите панели също са доста чист и ефективен метод за отопление. Инвестирате ли веднъж в слънчеви панели, много скоро инвестицията ви ще се възвърне многократно.
Не можем да не споменем и подовото отопление, което се оснавава на принципа на издигане на топлия въздух нагоре. Безспорно е обаче, че това е една доста сложна отоплителна инсталация.
Доста модерен метод за отопление е геотермалната отоплителна инсталация. Благодарение на помпа, която черпи от топлината на земната повърхност домът ви се отоплява през студените месеци и се охлажда през горещите.